I AM STERDAM!

27.5.2009

Heräsimme aamulla jälleen hyvissä ajoin, mutta myöhemmin kuin koskaan (lue: herättiin 8.30). Liikkeelle päästyämme kävimme noukkimassa aamupalaa paikallisesta superhypermarketista. Aamiainen nautittiin joen varrella. Romanttinen aamupalahetki siis...taino valtava siivouskone tuhersi katua taustalla ja pulut pitivät seuraa. Aurinko paistoi kuitenkin. :D

Ensialkuun kävimme Amsterdamin kauniilla juna-asemalla jonottamassa tietoja tulevia junamatkoja varten. Ensin jonotimme pääsyä infoon, joka pyysi meitä jonottamaan asiakaspalveluun. Asiakaspalvelija sanoi, ettei teidän olisi tarvinnut jonottaa.

Kysyimme lähinnä mitä maksaa inter-reilaajalta päiväretki Rotterdamiin ja milloin sinne menee junia. Vastaus: ei maksa mitään ja juna kulkee viidentoista minuutin välein. Kysyimme juna-yhteyttä myös perjantaille Essenin junaan. Vastaus: ei maksa mitään ja juna kulkee tunnin välein. Tärkeä reissu siis. Sama tieto löytyi juna-aseman koneelta netistä jo aikaisemmin, mutta interreilaajien paikkavarauksista kone ei antanut tietoja.

Jonottamisen jälkeen kiertelimme Damin katuja. Samu innostui shoppailemaan ja mukaan tarttui pari paitaa ja lasti paikallisia dutch-fries RANSKALAISIA perunoita.

Shoppailun jälkeen kävimme hostellissa ja painoimme paikalliselle kirpputorille tekemään löytöjä. Minä erityisesti olin ihan pähkinöinä alueesta. Erikoisin löytö oli Suomen armeijan vanhat leipälaukut ja kaasunaamarit. Kova sana Hollannissa kuulemma.

Eräät kirpparimyyjät harrastivat erikoista toimintaa: Turisteille oli omat hinnat samoista tavaroista kuin paikallisille. Pyysivät meiltä 10e, kun samaa tuotetta tyrkytettiin paikalliselle 5eurolla. Kirpparilta ei irronnut siis mitään. Jatkoimme matkaa red light districtille. Kello oli tosin vasta iltapäivän puolella.

Punaisten lyhtyjen katu vaikutti päiväsaikaan aivan normaalilta naapurustolta. Illalla meno oli jotain aivan muuta: katu todella loisti punaisessa asussaan ja miehet (ja naiset) kiertelivät katua ikkunoiden tarjontaa vertaillen. Vaaralliselta alue ei vaikuttanut, lähinnä omalaatuiselta...

Tämän jälkeen kiertelimme lisää kaupunkia, jossa riittää paljon tutkittavaa. Giftshop-kaupoistakin voi löytää paljon mielenkiintoista sälää, vaikka ne ovatkin suurimmaksi osaksi turistiroinaa täynnä.

Huomenna menemme siis junalla päiväksi Rotterdamiin ja palaamme illalla A-damiin viimeiseksi yöksi. Siitä matka siis Esseniin, jossa viimeinen etappi-etappi ystävämme luona.