Täydellinen Lleida

7.5.2009

Elämä Lleidassa oli yhdellä sanalla sanoen täydellistä! Ensimmäinen ilta oli upeampi kuin osasimme ikinä odottaa ja toinen päivä jatkui samaan malliin. Minulle tosin iski jo Ranskan puolella kevätflunssa ja Lleidassa sain vaivakseni myös silmätulehduksen, joka hieman hidasti menoa. Mutta elekielellä apteekista ostettu silmätippaputeli sai ihmeitä aikaan!

Toinen päivä Lleidassa kulki mukavasti. Aamulla heräsimme ajoissa ja suuntasimme aamupalalle Imman ja Joanin ystävän kahvilaan, joka on aivan parin korttelin päässä. Imma ja Joan auttavat ystäväänsä kahvilassa aamuisin valmistalla päivän mittaan myytävät herkut. Aamupalaksi saimme café con lechet (maitokahvit) ja sandwichit paikallisella täytteellä: tomaattikastikketta ja pekonia. Jälkkäriksi meille tarjoiltiin uunituoreet suklaacroisantit. NAM!

MAtka kahvilalta jatkui jalan pitkin Lleidan katuja. Etsimme ensiksi apteekin, josta helpotusta silmävaivoihin. Matkaa jatkettiin kohti vanhaa katedraalia, mutta emme enää muistaneetkaan mistä ylös kukkulalle pääsi. Joten aamupäivä hurahti kaupungin katuja tallustellessa, mutta mikäs siinä kun ilmapiiri on todella miellyttävä: ei turistin turistia lähimailla meidän lisäksemme. Poikkesimme kävelyreissun päätteeksi turisti-infoon hakemaan kaupungin karttaa ja kaupan päälle saimme aimoannoksen tietoa kaupungin nähtävyyksistä ja todella hyvää asiakaspalvelua.

Kun vihdoin saimme kartan käsiimme, löysimme myös tien ylös vanhalle katedraalille. Kiipesimme sinne noin +35 asteen helteessä ja pahamaineisen kaupunginosan läpi,. Näillä seuduilla asuu pääasiassa tummaihoisia afrikanespanjalaisia, mutta he ovat todella ystävällisiä ihmisiä. Eivät edes paheksuneet edellisiltaista pistäytymistä heidän baarissaan matkalla kohti kotia kun kurkisitimme jalkapallopelin tilannetietoja. Olimme tuolloin ainoat valkoihoiset koko alueella ja kello lähenteli iltayhtätoista.

Katedraalin jälkeen oli lounasaika. Olimme sopineet Imman ja Joanin kanssa tapaavamme heidän asunnollaan puoli kahden maissa ja lounastavamme yhdessä. Joan teki taivaallisen hyvää ruokaa, jossa hän käytti paljon mausteita sekä erikoisia ruoka-aineita. Joan voisi avata ravintolan missä päin maailmaa tahansa ja se oli VARMASTI menestystarina. Jälkkäriksi tarjoiltiin maito-jugurtti-pähkinä-kiiwi -smoothiet.

Lounaan jälkeen pieni levähdys ja jatkoimme kiertelyä. Alkuillasta suuntasimme takaisin kohti keskustaa ja matkalla huomasimme yhtäkkiä isopäisiä maskotteja ja muuta karnevaaliväkeä. Paikallinen kevätfiesta oli alkamaisillaan ja avajaisseremonia käynnistymäisillään. Suuntasimme ihmismassa mukana kohti avajaisaukiota, jossa oli todella mukavaa ohjelmaa: musiikkia, tanssia, kaupungin maskotteja ja suuri määrä iloisia kaupunkilaisia, erityisesti lapsia ja lapsiperheitä.

Matka avaijaisseremoniasta jatkui kohti kaupungin teatteria, jonne Imma ja Joan meidät yllätykseksemme veivät. Kyseessä oli paikallisten ongelmanuorten instituutin tekemä näytelmä, jossa he käsittelivät vaikeita asioita ja heitä kohdanneita ongelmia. Näytelmä oli katalaaniksi, joten emme ymmärtäneet puheesta juuri mitään mutta Imma ystävällisesti tulkkasi meille osan näytelmän kulusta. Show oli todella upea ja täynnä iloa, taitoa ja suuria tunteita. Mahtava kokemus!

Näytelmän jälkeen suuntasimme kohti kotia, jossa oli päivällisen vuoro, Joan valmisti meille gourmet-salaattia, josta löytyi juustoa, parsaa, parikaa, oliiveja ja palanpainikkeeksi vielä paahtoleipää. Jälkkäriksi maistelimme paikallisia liköörejä ja haukkasimme "intialaista hattaraa" (herkkua, joka näytti lasikuituvillalta, mutta maistui sokerilta :). Siitä sitten pötkölleen ja odottelemaan uutta päivää, joka sekin täynnä upeaa ohjelmaa!!!!